Aangezien ik van lezen en schrijven houd denk ik regelmatig na over de Nederlandse taal. Wat trouwens niet wil zeggen dat ik er goed in ben. Mijn grammatica blijft mijn zwakste punt: vaak twijfel ik over ‘was het nou met een -t- of met een -d-?’.

De tweede zin van deze tekst klopt natuurlijk ook niet. Ik gebruik het woord zeggen maar ik ben nu niet aan het spreken dus hoe kan dat nou? Maar toch begrijpt de lezer mij, of niet?

Zelf gebruik ik de schrijftaal bijvoorbeeld om mij creatief uit te drukken en de spreektaal vooral om te communiceren. In mijn werk maak ik vaak mee dat juist het niet gebruiken van woorden een bijdrage kunnen leveren, denk maar aan de uitdrukking: de kracht van stilte.

Sinds ik een buddy ben voor buddyzorg (vanaf augustus 2010) merk ik hoe belangrijk het wel gebruiken van woorden kan zijn in de communicatie. Zo heb ik enorm de neiging om stopwoordjes van anderen over te nemen. Gelukkig ben ik mij van de meeste stopwoorden wel bewust dus die ben ik dan gelijk hardnekkig aan het afleren. Het boek van Paulien Cornelisse “taal is zeg maar echt mijn ding” heb ik dan ook met veel plezier gelezen. Opvallend herkenbaar wat zij schreef!

Mijn meest recente stopwoord die ik nu aan het afleren ben is OK. En dan niet de OK als in oké of okay van het is in orde maar in de OK die wordt uitgesproken als owkeeh…..(met even een stilte erna). Deze laatste wordt in gesprekken gebruikt als ‘ik hoor je, vertel verder’ maar kan dus heel vervelend zijn als iemand mij iets verteld over bijvoorbeeld pijn en ik zeg dan “owkeeh….” Tja, pijn is natuurlijk helemaal niet ok! Het is maar goed dat iemand mij daarop attent maakte zodat ik het mijzelf weer kan gaan afleren.

Naast de schrijf- en spreektaal is er het lezen tussen de regels door, de toon waarop iemand iets zegt en de lichaamstaal. Daarin zijn geloof ik geen stopwoorden te herkennen, of het is mij nooit opgevallen.

Maar er is nog een vorm van de Nederlandse taal! Eentje die mij steeds meer is gaan intrigeren. Want schrijven en lezen dát kunnen de meeste Nederlanders wel maar voor het met elkaar kunnen spreken moet je natuurlijk wel een goed gehoor hebben. Wat moet je nou doen als je een slecht gehoor hebt of geheel doof bent? Hoe communiceer je dan met iedereen en hoe gaat dat in zijn werk op het werk?

Mezelf iets afleren kan ik inmiddels en nu ben ik toe aan om juist weer iets heel nieuws aan te leren. Ik heb daarvoor een mooie aanvulling gevonden op de taal en manier van communiceren zoals ik dat tot nu toe heb toegepast. Wellicht dat ik het in mijn werk kan gebruiken maar ik vind het vooral heel mooi: binnenkort start ik met de cursus Nederlands Gebarentaal!