Wanneer ben je nou succesvol?
Als je vindt dat je zelf goed hebt gepresteerd of pas als anderen dit opmerken?

Zelf zie ik -succesvol- als een persoonlijk begrip. Op de momenten dat ik bezig ben met iets wat ik leuk vind, hier energie in wil steken en het zo goed mogelijk wil doen én hier in slaag dan zie ik dat moment als iets succesvols. Dit beeld kan natuurlijk per jaar en zelfs per dag verschillen. Wat ik 10 jaar geleden graag deed zou ik bijvoorbeeld nu niet meer willen doen. Wil niet zeggen dat ik er niet meer goed in zou zijn. Nee gewoon, ik haal er dan geen energie meer uit. Opeens kan een bezigheid veranderen in ‘moeten’ in plaats van willen en mogen. Of ik kom opeens hiaten tegen waardoor ik het niet goed kan uitvoeren.

Mijn omgeving en de personen om mij heen geven onopgemerkt ook impulsen af die mij beïnvloeden. In zekere zin heeft dus toch de buitenwereld ook invloed op mijn succes. Wat is dan de link van succes met vriendschap en liefde? Staat dit los van elkaar of heb je beide nodig om succesvol te zijn? Wat als alles in je leven meezit, maar je kan het niet goed delen met een ander, spreek je dan nog van succes of voel je dan alleen maar afgunst?

Ik denk dat het goed is om wensen te hebben en om je heen te kijken voor wat meer energie kan opleveren. Als een ander bepaalde zaken mooier voor elkaar heeft hoef je geen afgunst te voelen. Het betekend ook niet dat het aan de andere kant groener is. Het kan je juist motiveren en stimuleren om andere dingen te bereiken. Nog beter is als je weet dat je die zaken juist niet nodig hebt om succesvoller te zijn of te worden maar dat je gewoon gelukkig kan zijn voor de ander. Elkaar iets gunnen hoor je veel in de zakenwereld maar geldt ook in de privésfeer. Niet altijd bezig zijn met alleen maar beter worden en dus te veranderen maar ook stilstaan bij wat je op dat moment gelukkig maakt.

Succesvol? Succes kent geen winnen en verliezen. Volgens mij is het meer gelijk spel: gelukkig zijn met dat wat je hebt, wat je kan, wie je bent geworden en vooral door wat je kan delen.