Wat betekent ondernemen voor mij?

Ondernemen is meer dan alleen maar een eigen bedrijf opzetten. Daar zijn vast alle ondernemers het over eens. Steeds vaker herken ik ook ‘ondernemers’ die (nog) geen eigen onderneming hebben.
Mensen die niet stil blijven staan bij de problemen maar nadenken over de oplossingen. Mensen die creatief zijn en niet bang zijn om naar voren te treden. Mensen die van hun fouten leren en daar geen anderen de schuld van willen geven maar juist meer ‘drive’ krijgen om zichzelf te verbeteren.

Het is dus iets wat bij je persoonlijkheid moet passen. Ongetwijfeld is het ook iets wat je kunt stimuleren en dus ook kan aanleren. Tja, we kennen allemaal de uitdrukking: als je echt iets wilt dan….

Daar draait het vaak om bij ondernemen: iets echt heel graag willen. Niet omdat je denkt dat je er heel rijk mee kan worden maar gewoon je gevoel volgen. Iets opzetten en uitvoeren omdat je daar meer voldoening van krijgt.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Tuurlijk niet, zullen dezelfde ondernemers denken. Sommigen spreken het zelfs eerlijk uit. Wat bewonder ik toch diegene die blijven doorgaan terwijl er keer op keer iets tegen valt. Ongelofelijk hoe ze ook de kracht vinden om steeds weer oplossingen te vinden.
Als ondernemer heb je veel zelf in de hand maar je bent daarnaast ook zo afhankelijk van andere mensen!

En netwerken dan? Gelukkig heb ik een commerciële achtergrond en ben ik dus ook zo’n persoon die wel naar voren durft te treden. Niet dat ik het altijd nodig vind, luisteren heeft vaak veel meer waarde. Meestal ontstaan de beste contacten spontaan, onverwachts en met een ongedwongen sfeer.

Wat ik graag wil is werken voor bedrijven waar ik een link mee heb en vooral waarmee het klikt. Tot nu toe werkt dit erg prettig en verlopen mijn opdrachten en contacten hierdoor ook makkelijk. Het scheelt zo veel energie als je elkaar begrijpt en op één lijn zit: hetzelfde doel voor ogen hebt.

Ik hoop nog lang op deze wijze te kunnen ondernemen zodat ik zoveel energie overhoud dat ik ook met alle andere zaken bezig kan blijven.