Tijdens een presentatietraining kreeg ik de vraag voor ogen over wat ik anders zou doen als ik ‘de baas’ zou zijn over het nieuws.

Nou, daar had en heb ik wel een idee over. Persoonlijk kijk ik namelijk ’s avonds voor het slapen liever geen nieuws meer. Dit omdat de vele negatieve informatie een behoorlijke inbreuk op mijn nachtrust kan geven. Overdag volg ik het dan wel, vooral omdat ik op de hoogte van ontwikkelingen wil blijven.

Ik weet het, het heeft heus geen zin om mijn ogen dicht te houden voor de problemen die er zijn in de wereld, maar dat wil toch nog niet zeggen dat ik er continu mee geconfronteerd moet worden? Of ben ik nou heel egoïstisch als ik dit schrijf?

Terwijl ik zo aan het schrijven ben denk ik er tegelijkertijd over na. Ik kan het nieuws volgen, er over spreken, erover nadenken maar wát doet het nou? Wat maakt dat nou het verschil?

Ben ik daardoor eerder geneigd om iets aan een goed doel te geven? Probeer ik daadwerkelijk een verbetering in de wereld te verwezenlijken?

Okay, ik geef geld aan goede doelen. Doe daarnaast aan sponsoring en soms zelfs vrijwilligerswerk. Om eerlijk te zijn doe ik dat laatste alleen als ik het zelf leuk vind dus echt onbaatzuchtig is het niet.

Wat is nou dat idee die ik had om een verandering in het nieuws te maken? Goed, hier komt het:

Als de kranten en alle andere media nou eens zouden beginnen met iedere dag te starten met een positief onderwerp. Dus een groot artikel op de voorpagina waarbij je als lezer gelijk een glimlach om je mond krijgt. Dit kan zo doorgevoerd worden op internet, het begin van het nieuws op tv en vast nog veel meer.

Door zo’n glimlach, waarmee je de dag dan start, kan je volgens mij ook veel meer positieve dingen bereiken op de dag. Ergens moet toch die uitdrukking “een goed begin is het halve werk” vandaan komen? En er zijn niets voor niets boeken over geschreven: dat positief denken gevolgen heeft voor de rest van je dag of zelfs je hele leven!

Volgens mij is er zelfs een onderzoek geweest naar groepen die aan het mediteren waren en de positieve sfeer/atmosfeer die daardoor ontstond. Dat die positieve energie zelfs invloed afgaf op de directe omgeving: minder geweld, criminaliteit, onvrede etc.

Het begint een beetje zweverig te klinken nu maar ik denk dat het zelfs voor de medewerkers in de media alleen al een enorme energieboost moet geven om iedere dag te zoeken naar positief en leuk nieuws. Ik zie de redacties al voor me, de voorpret die ze dan moeten hebben. Het lijkt mij het proberen waard!