Al van jongs af aan heb ik iets met getallen. In mijn tekst ‘puzzels en manier van denken’ heb ik het onder meer over de somsudoku. Dat heeft natuurlijk een beetje met getallen te maken maar ik bedoel er nu eigenlijk meer mee.

Een tijd geleden las ik bijvoorbeeld dat veel mannen kijken naar hun kilometerteller in de auto als die bijna op een mooi rond getal valt. Toen ik dat stuk had gelezen dacht ik “ik zal wel heel veel mannelijke hormonen hebben want ik vind dat ook helemaal super!”. Wat dacht je van 99.999 kilometer op de teller? Helemaal geweldig toch: alleen dat getal zelf al en dan springt het 1 kilometer later ook nog op 100.000!

Of als ik toevallig een keer op een digitale klok kijk is het heel vaak een bijzondere tijd. Nou ja, de tijd op zich, het moment bedoel ik, is misschien niet bijzonder maar het is dan 15:15 uur of 08:08 uur of 22:22 uur. Omdat ik dat vaak meemaak vind ik dat dus bijzonder.

Zo ook met data: als het bijvoorbeeld 20 september 2009 (20-09-2009) is dan moet ik toch ’s morgens even glimlachen.

Hoe komt het toch dat getallen een glimlach bij mij kunnen bezorgen? En hoe komt het dat ik ze vaak ook goed kan onthouden? Het is eigenlijk jammer dat ik door de nieuwe techniek nu niet meer alle telefoonnummers uit mijn hoofd weet omdat de telefoon dat al doet. Maar voorheen dus wel, zelfs adressen en postcodes. Waarschijnlijk heb ik dat van mijn vader want hij is ontzettend goed met getallen.

Toen ik jong was hielp hij mij vaak met wiskunde waardoor ik mooie bovengemiddelde cijfers behaalde. Als ik een keer een tentamen had en dan niet met hem had geoefend was dat gelijk merkbaar ik mijn resultaten.

Van mijn moeder heb ik weer hele andere eigenschappen geërfd, zoals mijn creativiteit. Daar ben ik ook erg blij mee want creativiteit kan heel goed met getallen gecombineerd worden. Neem nou de gulden snede. In mijn eerst vakopleiding leerde ik dit toe te passen in fotografie en er rekening mee te houden bij grafische vormgeving. Voor mij had het toen dus vooral iets met esthetica te maken. Zelfs nu merk ik nog dat ik meer ben aangetrokken aan kunst waarin de beroemde verhoudingen te herkennen zijn.

Maar de gulden snede is eigenlijk vooral een wiskundig begrip. Een ultiem voorbeeld van de perfecte combinatie van getallen met creativiteit vind ik.

Wat ik vooral leuk vind aan de gulden snede is dat het ook terug te vinden is in de natuur. Ons hele lichaam bestaat uit verhoudingen en veel daarvan zijn te vergelijken met de gulden snede. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Planten, bloemen, groenten, echt te gekste dingen. Naast de natuur is het ook veel toegepast in de architectuur, zelfs al in de oudheid. Ik kan aanraden om het eens op te zoeken op internet want het is echt boeiend om te zien hoeveel erover te vinden is.

Zou deze wiskundige eigenschap ook nog meer toe te passen zijn in mijn creativiteit en vooral in de wijze van het schrijven van teksten? Is er een persoonlijke tekst of gedicht te schrijven wat de verhouding van de gulden snede bevat? Hierbij daag ik mijzelf uit…….wordt vervolgd…..